Det finnes mange priser som fremhever design, produktutvikling eller god ledelse, men Bygg og Bevarprisen er håndverkernes egen pris – for dem som utfører selve arbeidet. En god plan kan ikke realiseres uten dyktige fagfolk, og prosjektets suksess er avhengig av utførelsen, sier Nina Eidem, daglig leder for Bygg og Bevar.

Bygg og Bevarprisen hedrer håndverksbedrifter. Prisen, som har blitt delt ut i 11 år løfter frem håndverkere som kan arbeide på gamle hus, og som ser verdien av å satse på kompetanse og dele sin kunnskap.

Godt håndverk er fremtiden
Bygg og Bevarprisen understreker hvor viktig håndverkstradisjoner og kompetanse er i møte med fremtidens utfordringer. Kunnskap om materialer og riktig vedlikehold kan ikke erstattes av raske, billigere løsninger. Eidem mener man må dyrke en vedlikeholdskultur der reparasjon og istandsetting prioriteres fremfor å bygge nytt.

– Denne tilnærmingen er både økonomisk og miljømessig bærekraftig. Hos tidligere vinnere av Bygg og Bevarprisen er dette allerede en naturlig del av arbeidshverdagen, og nå må resten av bransjen følge etter, fortsetter hun.

Eksisterende bygg er en ressurs
Bygg og Bevar mener prisen aldri har vært mer relevant enn den er nå.

– Det grønne skiftet gjør at vi må bevare det vi allerede har, rive mindre og heller gjenbruke og vedlikeholde byggene. For å nå bærekraftsmålene er vi avhengige av flere dyktige håndverkere, økt rekruttering, og at restaurering av bygg blir en levedyktig næring, avslutter Eidem.

Nominer en bedrift
Bygg og Bevarprisens vinner velges av en fagjury bestående av Sjur Mehlum, Einar Engen, Janne Wilberg og Jørgen Leegaard. Besøk nettsiden til Bygg og Bevar og send inn en nominasjon innen 30 september

 

Tidligere vinnere av Bygg og Bevarprisen

2012 Møbelverkstedet Restaurering

2013 T. Berner & Co AS

2014  Stokk & Stein, Lom

2015 Malermester Ole Andreas Klaveness, Oslo

2016 HøieUeland

2017 Malermester Studsrud

2018 XK Entreprenør

2019 Bøylestad Moen AS

2020 Spanne blikk AS og Blikkenslager Nesse og Karlsen

2021 Karlsen & Nordseth Entreprenør AS

2022 Sollie Bygg

2023 Murmester Haldor Meling AS