Midt i Arendal sentrum, på Tyholmen, med utsikt til Pollen, ligger et spennende og innholdsrikt museum – Kløckers hus. Er du interessert i stilepoker, innredning og historiske hus er dette midt i blinken for deg. Her finner du tidstypiske interiør og flere spennende samlinger, samt autentisk innredning både fra en gammel landhandel og fra det lokale Løveapoteket.
Familien Kløcker var opprinnelig av tysk/dansk adelig embetsmannslekt. De flyttet til Norge, nærmere bestem Fredrikstad, i 1781. Johannes Nicolai Kløcker (1788 -1862)var født inn i en adelsfamilie og behold sin adelige tittel livet ut, til tross for at adelen ble avskaffet her til lands i 1821. Kløcker var en fremadstormende ung mann som gjorde karriere i det militære. Allerede som 23 åring hadde han tittelen «Overkrigskomissær». 36 år gammel ble han utnevnt til «Kongelig Overtoldinspectør» i Arendal og bare to år etter, i 1826, sto Kløckers hus ferdig. Da hadde han revet den fremste bygningen, som vendte ut mot Smalsundet (den gang en kanal, i dag en gate). Den gamle bakgårdsbebyggelsen fra 1600-tallet ble beholdt og bygget sammen med det nye huset.
Idealister tok grep
Kløckers hus er et staselig byhus i tre etasjer. Fasaden som vender ut mot Nedre Tyholms vei, er i klassisk empirestil med halvvalmet tak. Huset er malt i oker med mørkebrune detaljer.
Det var Nils H. Thommesen og Hans Olaf Aanensen (medforfatter av boka Gamle Trehus) som tok initiativet til å opprette stiftelsen da huset skulle selges i 1982. De drøftet først ideen med Fortids-minneforeningen og Tyholmens venner. Stiftelsen Kløckers hus ble så opprettet, familien solgte huset til stiftelsen med stor velvilje. Med kun 4000 kroner i egenkapital ble kjøpskontrakten signert. Resten av kjøpesummen på totalt 875 000 kroner kom fra kommunen, Kulturminnefondet og innsamlede midler. Museet mottar i dag midler til drift og lønn fra kommunen.
Spennende samlinger
I tillegg til møbler og gjenstander rommer Kløckers hus i dag blant annet en samling gjenstander tilknyttet malerfaget, en omfattende samling flaskeskuter, innredning fra en gammel landhandel utenfor Tvedestrand og apotekerinnredning fra Arendal apotek.
Karin er den eneste ansatte i Stiftelsen Kløckers hus, men hun er langt fra alene på jobb. Til daglig har hun hjelp av mange frivillige, der iblant styret.
Styremedlemmene Ole Ugland og Jan Fredrik Steine er ofte innom museet, og de hjelper gjerne til med praktiske oppgaver. Utstillingen av malesaker er stort sett Oles egen, private samling.
– Det er bare artig å kunne vise fram samlingen på et slikt sted, sier han.
I fjor sommer, da magasinet Norske hjem var på besøk, var trekløveret i full sving med å lage utstilling av en stor samling flaskeskuter, laget av arendalitten Kjell Birkeland. Samlingen, på 655 flaskeskuter, er nå notert i Guinness rekordbok som verdens største samling flaskeskuter, laget av en person.
– Vi får ofte henvendelser fra folk som ønsker å gi ting til museet. For ikke lenge siden kom det en kar innom med en utstoppet alligator. Den står nå i matrosleiligheten vi har innredet, sammen med andre eksotiske dyr og insekter. Slike gjenstander representerer en del av den maritime historien, som vi formidler her på huset. Og ikke minst er det med på å gi en ekstra minnerik opplevelse for skoleelever, som ofte er på omvisning her, smiler Karin.
Kulturpris for bevaring
– Denne flotte bygningen var i Kløckers slekt i fire generasjoner. De siste som bodde her var to ugifte søstre. Slektning-ene la huset ut for salg da de gamle havnet på sykehjem. Den gang var det blant annet snakk om å lage restaurant, kafé eller leiligheter her. Heldigvis ble det ikke slik, forteller daglig leder Karin Kärrman.
Huset var svært godt bevart og helt unikt, sett i en historisk sammenheng.
– Klærne etter to brødre, som hadde bodd her for mange Herrens år siden, hang fremdeles på knaggene da huset ble lagt ut for salg. Kalosjene sto fremdeles i skohylla i gangen – her kastet man ingenting, sier Karin.
En del av innboet ble delt mellom slektinger da huset ble solgt, men museet har fått mye av det opprinnelige inventaret tilbake. Også klær, en stor samling sølv og butikkinnredning er donert til museet.
– Vi tar i mot med åpne armer, sier Karin og presiserer at de setter umåtelig stor pris på slike gaver. I 2008 mottok stiftelsen Arendal kommunes kulturpris for sitt arbeide med restaurering og vedlikehold av Kløckers hus. Det er et krevende arbeid.
– Fasaden ut mot gata ligger på tømmer-flåter, i det som tidligere var kanalen. Dette medfører at huset både synker og beveger seg hele tiden. Vi har jekket opp fasaden et par ganger, sist rundt 1990, med hele 15 centimeter. Dette må vi nok bare leve med, forteller Karin og viser oss setningsskader i første etasje, i det rommet som nå brukes som kontor.
Utvendig er det montert et sprinkleranlegg og innvendig er gammel dekor nennsomt restaurert. Også tak og fasader er reparert.
Museet gir et godt inntrykk av hvordan overklassens byborgerfamilie levde før i tiden, og formidler det klassedelte samfunnet med matros-familiens lille leilighet som kontrast. Er du heldig bakes det i bakerovnen og du kan kjøpe med deg et ferskt brød hjem.
Kløckers hus er et svært interessant museum utenom det vanlige, vel verdt et besøk!
Museet holder åpent hele året! For mer info klikk her!
Fakta om Klöckers Hus:
- Byhus i empire, i tre etasjer. Oppført som bolighus i 1826 av Johannes Nicolai Kløcker (1788 -1862 ) Bak-gårdsbebyggelse fra 1600- og 1700-tallet.
- Huset ligger på Tyholmen, i Arendal sentrum, Aust-Agder.
- Kløckers hus ble opprettet som en stiftelse og museum i 1982. Museet er en del av Arendal Bymuseum.
- Åpent tirsdag – fredag 10-15, lørdag 10-14.
- Styret består av (pr. juli 2013): styreleder Hans Olaf Aanensen, Ole Ugland, Jan Fredrik Steine, Karin Kärrman, Kjell Bir-keland, Elsa Bergljot Momrak, Aud Lisbeth Birkeland, Inger Britt Aslaksen, Dag Runar Boman og Oscar Kløcker.
Tekst og foto: Kari-Marte & Tor Harald Frøyset
Denne artikkelen sto på trykk i utgave 4 2013.