Det som er så flott med gamle hus og bygningsdeler er at de kan ofte repareres på en enkel måte. Det samme gjelder gamle vinduer. Dessverre ser vi ofte at gamle vinduer i god kvalitet byttes ut, i den tro at de er for dårlige eller ubrukelige.
Vi bor selv i et stort hus fra 1862 med nesten 40 vinduer. Bortsett fra fire vinduer fra 1950-tallet er alle vinduene fra 1862 eller 1912. Vi har aldri vurdert å skifte et eneste vindu da kvaliteten på disse gamle vinduene er utrolig god.
Da jeg kjøpte stedet i 1997 så vinduene helt grusomme ut, og mange av rutene var knust. Under den avskallede malingen skjulte det seg flott treverk og lekre profiler. Å skifte de ut ville nok ha kostet nesten en halv million kroner. For å sette det litt på spissen kan man si at man blir rik av å restaurere egne vinduer. Både økonomisk og kulturhistorisk.
Ja, jeg har brukt mange timer på restaureringsarbeidene, men hadde jeg byttet vinduer den gangen, måtte jeg nok bytte vinduene på nytt 5 til 10 år fram i tid. Det hadde ikke vært bra for lommeboka, og heller ikke for miljøet. Dersom man av en eller annen grunn ikke er i stand til, eller har lyst til, å fikse egne vinduer finnes det flere firmaer som kan gjøre jobben for deg. Det koster nok nesten like mye å få restaurert vinduene hos et firma som nye vinduer koster. Men kvaliteten og materialene, og ikke minst den historiske verdien er det ingen nye vinduer som kan måle seg med.
Investerer du i dine gamle vinduer gjør du også neste generasjon en tjeneste. Så tenker du kanskje at gamle vinduer er kalde og trekkfulle. Det trenger de ikke være. Dersom vinduene er enkle, må du få laget til varevinduer. Legger du inn tettingslister vil isolasjonsevnen sannsynligvis bli nesten som et nytt vindu. Så ta godt vare på dine gamle vinduer, da tar du også vare på historien og miljøet.
Her kommer noen enkle tips til hvordan man bør gå frem for å restaurere egne vinduer:
Husk at det er ikke alltid vinduene trenger en omfattende restaurering. Sjekk nøye først hva slags tilstand de egentlig er i.
ENKEL FORM FOR RESTAURERING
Problem: Malingen flasser av og kittet sitter løst noen steder. Ellers er vinduene i god stand. Sjekk for råte ved å bruke en syl eller kniv. Dersom du treffer på fast ved
(motstand) to til tre millimeter under overflaten er det ingen fare. Prøv gjerne på et stykke friskt trevirke først for å få følelsen av motstanden.
Løsning: Hekt av vinduene, skrap bort løs maling og pirk bort løst kitt. Slip eventuelt over med litt sandpapir. Vask med salmiakkvann, og la det tørke. Ta fram linoljekitt og smør pent på der det mangler. Etterpå er det bare å male over vindusrammene og kittfalsen. Husk å male to millimeter inn på glasset slik at ikke vannet kommer til. Dersom forfallet har kommet enda lenger enn i tilfellet som nevnt over, bør du se litt nærmere på bildene og teksten på neste side. Vil du gå enda mer i dybden på vindus-restaurering og historie bør du lese boken av Håkon Gøthesen: Gamle vinduer.
Trinn for trinn:
Ferdig resultat:
Lykke til med vindusrestaureringen!
Tekst og foto: Tor Harald Frøyset.
Denne artikkelen sto på trykk i utgave 2 2013.