Kjøkkeninnredningen er malt med Jotuns 8087 «Vårluft» NCS-kode S 1715-G87Y.

Et flott plassbygget kjøkken, med innslag av jugendstil, passer perfekt til leiligheten fra 1914. De nye eirene legger ikke skjul på at kjøkkenet var en av hovedårsakene til at de flyttet inn.

Aud Sissel Hoel og samboeren Asle Kiran kjøpte leiligheten på Møllenberg i Trondheim i fjor vår. Da hadde de tidligere eierne Gro Sivertsen og Jon-Arild Johansen allerede pusset opp deler av leiligheten, deriblant kjøkkenet.

– Det var deilig å flytte inn i en leilighet med et så flott kjøkken, fiks ferdig. Det har en god atmosfære og er et godt rom, både å oppholde seg i og lage mat i. Gro og Jon-Arild hadde satt i stand og tilbakeført to rom i leiligheten, kjøkken og dagligstue. Aud Sissel og Asle vil fortsette tilbakeføringen av leiligheten i samme ånd.

– Vi forsøker å få inn elementer av jugendstilen i kombinasjon med moderne ting og blander gjerne gammelt og nytt.

Aud Sissel og Asle har leilighet i tredje etasje i denne bygården, som ble oppført i 1914.

Paret har fått hevet taket i den romslige hjørnestua og snekkerne klarte å bevare listverket på den buede veggen, mot alle odds.

– Det var vi veldig glade for! Det viste seg at det originale listverket hadde mange små hakk bortover for å kunne bøyes i riktig bue. Det ble litt av en sparkeljobb etterpå, men det var absolutt verdt det, forteller Aud Sissel.

Skyvedøra mellom kjøkken og spisestue er satt inn av den forrige eieren. Her var det opprinnelig et spiskammer, men det var fjernet. Over skyvedøra ser man litt av det opprinnelige perlestaffpanelet til venstre ved bokhylla. Det nye panelet er til høyre mot vinduet.

INSPIRERT AV JUGENDSTILEN
Leiligheten hadde tidligere vært modernisert og pusset opp. Det fantes nesten ingen ting igjen av originale detaljer på kjøkkenet, kun deler av listverk og noen få panelbord. De forrige eierne, Gro og Jon-Arild, henvendte seg til arkitekt Bente Egeland for å få tips og ideer til en god kjøkkenløsning i klassisk stil. Gro brukte arkitektens skisser som utgangspunkt og bearbeidet disse sammen med håndverkere fra Brovold snekkeri i Trondheim. Hun hentet også mye inspirasjon fra bøker og magasiner.

Jugendlampa over kjøkkenøya setter prikken over i-en i kjøkkenet.

Paret hadde flere kjøkkenmoduler stående som de hadde kjøpt brukt på finn.no. Brovold snekkeri tilpasset disse og bygde resten av modulene på verkstedet sitt. Planer og skisser endret seg flere ganger underveis i prosessen. Kjøkkenet er stort men tre døråpninger og to vinduer ga utfordringer i forhold til å få en god planløsning.

Den store stålkummen med oppkant bak ble spesialbestilt hos Rupro. De leverer vanligvis ikke til privatpersoner, men hadde tilfeldigvis kapasitet og mulighet da Gro og Jon-Arild sendte en forespørsel.

Skuffer til kjeler, i stedet for hyller, er praktisk.

 

Et smart krydder-skap med hylle i dørene. Nederst er det plass til brødbakemaskinen.

INNHOLDSRIKT KJØKKEN
Mellom spisestue og kjøkken er det satt inn en gammel dobbelt skyvedør med glass i speilene. Opprinnelig var det kun en dør ut til gangen og ikke mellom kjøkken og stue. Men på et tidspunkt har man bygget om kjøkkenet for å få en mer sammenhengende løsning, og døråpningen ble flyttet til der hvor spiskammeret lå opprinnelig. Det smale vinduet er bevart, det samme er deler av det smale perlestaffpanelet.

– Jeg er glad for at det er en skyvedør mellom spisestue og kjøkken. Noen ganger har man behov for å lukke inn til kjøkkenet. Fra sittebenken ved kjøkkenvinduet har man god utsikt til grønne løvtrær i parken like ved.

– Jeg har veldig sansen for den koselige sitteplassen, hvor det også er bygget skuffer under til oppbevaring, forteller Aud Sissel. Innredningen har utenpåliggende sokkel og enkle speildører i klassisk stil.

Klassisk skapdørvrider fra bygnings-vernbutikken Molo gir nostalgisk preg.

 

En liten nisje med plass til te- og kaffekanner er bygget inn i veggen ved kjøleskapet.

 

 

Overskapene går helt til taket og det er godt med skapplass på kjøkkenet. Kokesonen er plassert mellom døra til det gamle pikeværelset og kjøkkeninngangen. En stor induksjonsplate gir rom for kulinariske utfoldelser, helt ypperlig for den som liker å lage mat til mange. Damphetta i gammel stil skjuler en kraftig vifte og en ekstra bred kokeplate på 90 centimeter gir plass til mange kjeler.

En kompakt dampovn og en vanlig stekeovn med varmluft er plassert side om side, innebygget i benkeskapet under koketoppen. En romslig kjøkkenøy med skuffer på den ene siden og hyller på den andre er praktisk plassert, midt i rommet, mellom kjøl/frys, oppvask- og kokesone. Over øya henger en vakker lampe i jugendstil, innkjøpt på Molo i Oslo.

– Vi er veldig fornøyde med kjøkkenet. Jeg er spesielt glad for den store, spesialtilpassede benkeplata i stål. Kjøkkenet har en god planløsning, er gjennomtenkt og fungerer godt. Det er absolutt det beste rommet i leiligheten, sier Aud Sissel.

Kokesone med gammeldags damphette og metrofliser. Praktiske skuffer til stekeplater under damp- og stekeovn.

 

En liten detalj med stor betydning; de buede hjørnene skaper referanse til jugendstilens organiske uttrykk.

 

Aud Sissel slår seg gjerne ned med en avis i sittebenken ved det store kjøkkenvinduet. Praktiske skuffer til oppbevaring under benken og et romslig høyskap til venstre.

Ting vi er fornøyde med på kjøkkenet:

• Vi liker skapene, kombinasjonen av lukkede og åpne løsninger, og at de går helt opp til taket, og at kjøleskapene er bygget inn – dette i kombinasjon med fargen gir en god stemning når vi kommer inn i rommet – det er et godt rom å være i!

• Stålvasken og -platen som går over hele kjøk-kenbenken gir en god arbeidsflate, og særlig den lille hylla som går over denne er fin og praktisk.

• Kjøkkenøya er både funksjonell og sammen med jugendlampene fra Molo, bidrar denne til å skape den gode stemningen i rommet. Benken foran vinduet bidrar selvsagt også til dette

• Komfyrområdet er flott med den innebygde viften og den brede platetoppen som gir litt hverdagsluksus.

• Det doble kjøleskapet gir også litt hverdagsluk-sus, samtidig som det ikke blir for prangende siden det er innbygget, og at kjøkkenet som helhet gir et hyggelig og jordnært inntrykk heller enn luksuriøst